KDV Ikky
8 oktober 2017

Hoe de fotoboekjes met gebaren tot stand zijn gekomen

Al jaren lees ik graag voor aan kinderen. Allerlei soorten boeken. Vlak voor het slapen gaan van de kinderen, maar ook overdag. Gezellig knus samen op de bank, op de grond of aan tafel. Sinds enkele jaren zijn er tijdens het voorlezen ook ondersteun(en)de gebaren bij gekomen. Je kan tijdens het voorlezen mooi een aantal woorden accentueren door er een gebaar bij te maken. Dat was voor mij in het begin best lastig, want ik had niet bij alle woorden waar ik een gebaar bij wilde maken het gebaar voor handen. Het idee voor boekjes met illustraties van gebaren was geboren!

Het zijn fotoboekjes met gebaren geworden. Simpele foto’s zonder al te veel ruis, maar wel net genoeg op de foto te zien om over te kunnen praten met elkaar. Met een simpel alledaags verhaal. Herkenbaar voor jonge kinderen. Met woorden uit de eerste (twee) woordlijsten.

Het zijn geen boekjes om gebaren te leren. Het zijn wel boekjes voor mensen die al een beetje bekend zijn met het maken van gebaren. De illustraties dienen als herinnering, een reminder hoe het gebaar ook al weer is.

Samen met een fotograaf, een grafisch vormgever en lieve bekenden van mij die model wilde staan, ben ik afgelopen zomer aan de slag gegaan. Hieronder een aantal foto’s van achter de schermen. Het resultaat mag er wezen. Zeker voor een pilot versie, al zich ik het zelf. Oke, er staat een spelfout in een boekje…..en misschien zelfs wel 2….Gelukkig staat dat niet in de weg dat het mooi vormgegeven stevige kartonnen boekjes zijn geworden. Met foto’s én gebaren.

Ervaar zelf hoe prettig het is om samen naar een boekje te kijken, te lezen, te praten en te gebaren!