Beestachtig goed 2017 gewenst!
23 december 2016
NIEUWTJES
3 september 2017

Gebaren voor iedereen

Wat is het toch goed dat er steeds meer mensen inzien dat het maken van ondersteunde gebaren zinvol is. (Ik spreek en schrijf over ondersteunde gebaren. Dat komt omdat ik werkzaam ben in de sector gehandicaptenzorg. Wat ik begrepen heb is dat er vanuit de dovenwereld wordt gesproken en geschreven over ondersteunende gebaren. In beide gevallen wordt ermee bedoelt dat je de gebaren gebruikt ter ondersteuning van de gesproken taal.)

In Nederland worden er steeds meer apps ontwikkeld waar je gebarenvideo’s kan opzoeken. De meest recente apps zijn Kindergebaren en Kwebl. Bij het Gebarencentrum en Kentalis worden er verschillende workshops en cursussen aangeboden. En ook bij Wapperkids en Babygebaren Nederland kan je terecht voor het volgen van een cursus. Dankzij Lotte en Max zijn er prachtige producten gericht op kinderen te koop.

Ik ben van mening dat het een goede zaak is dat er keus is. Dat mensen kunnen kiezen uit verschillende aanbieders, literatuur en producten. Afhankelijk van de achtergrond en de vraag kan er een keus gemaakt worden. Als ik word benaderd met een vraag, bekijk ik eerst of die bij mij past. Met mijn achtergrond en kennis over de paramedische wereld, het onderwijs, de ontwikkeling van het jonge kind (PSZ en KDV) en de gehandicaptenzorg, denk ik dat ik veel vragen kan beantwoorden. Maar ik ben geen doventolk en kom niet uit de dovenwereld.

Mijn missie is dat iedereen bekend is met gebaren. Dat het niet raar, vreemd of gek is. Dat het niet alleen voor mensen is die slechthorend of doof zijn. Ook niet alleen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ondersteunde gebaren zijn voor iedereen. We gebruiken namelijk al veel gebaren en signalen, alleen is dat meestal onbewust. Ondersteunde gebaren zijn er voor iedereen om bewust te gebruiken tijdens het zingen, spelen en voorlezen met jonge kinderen. Om jezelf duidelijk te maken als je (even) moeite hebt met praten. Om als professional makkelijker contact te leggen met mensen die gebaren. Om in een luidruchtige omgeving of op grote afstand te kunnen communiceren met vrienden die ook een aantal gebaren kennen. En ga zo maar door.

Wil je meer weten over ondersteunde gebaren of een cursus of workshop volgen? Denk je dat jouw vraag past bij mijn aanbod? Neem dan vooral vrijblijvend contact met mij op! En like vooral de facebookpagina van gebaren op maat!